U bent hier: Home / Persberichten 2016 / ToekomstSporen: jongeren met beperking leggen samen met hun ouders de eerste grondslagen voor een eigen volwassen leven

ToekomstSporen: jongeren met beperking leggen samen met hun ouders de eerste grondslagen voor een eigen volwassen leven

25 AUG 16. Het pilootproject ToekomstSporen ondersteunt jongeren (15-25 jaar) met een beperking én hun ouders in de overgangsfase van puberteit naar volwassenheid. ToekomstSporen wil hen via workshops met andere jongeren en ouders inspireren om bewuster en beter voorbereid aan de toekomst te beginnen. Het project maakt de ouders ook wegwijs in het complexe zorglandschap.

“De overgangsperiode naar volwassenheid is niet makkelijk voor jongeren met een beperking noch voor hun ouders”, zegt Noor Seghers, projectleider van ToekomstSporen (KU Leuven). “Ouders in deze periode hebben met heel wat onzekerheid en tegenstrijdigheden te kampen en moeten tegelijk levensbepalende keuzes maken. Vaak vinden ouders het moeilijk om te vragen naar de wensen van hun kind. En de jongeren zelf weten dikwijls niet hoe ze die wensen moeten uiten – of zijn er zich niet van bewust. Het was voor ons dan ook heel belangrijk om met beide aan de slag te gaan.”

Isabel Desmet en haar zoon Guyllian (20) namen deel aan de workshops. Guyllian heeft een verstandelijke beperking en een autismespectrumstoornis. “Omdat hij leeft volgens een heel strak tijdschema zijn bepaalde zaken die bij de volwassenheid horen geen optie, denk maar aan alleen wonen”, zegt Isabel. “Tegelijk ziet hij dat zijn zus wél alleen op kot gaat of met de auto leert rijden. Hij vraagt zich af waarom al die dingen voor hem niet zijn weggelegd. Als ouder is het niet altijd makkelijk om dat uit te leggen."

Workshops  

Het voorbije jaar organiseerde ToekomstSporen, samen met diverse partners, heel wat workshops. Via deze workshops kregen de jongeren en hun ouders meer grip op hun leven en op hun toekomst. Jongeren en ouders leerden ook zichzelf en elkaar beter kennen, eerst elk in aparte groepen, later samen in dialoog.

“In één van de workshops moesten de jongeren aangeven wat hun sterktes waren”, zegt Isabel. “De ouders moesten op hun beurt de sterktes van hun kinderen beschrijven. Geen makkelijke opdracht, want als bezorgde ouder ga je altijd uit van wat je kind niét kan. Ik heb er veel uit geleerd en Guyllian zelf is tijdens de workshops helemaal opengebloeid. Hij heeft er vrienden gemaakt en zag hoe de andere jongeren met hun beperkingen omgaan. Vroeger bleef hij altijd thuis na school, nu heeft hij hobby’s zoals tennis en muurklimmen. Daardoor is hij een pak gelukkiger geworden. Mij deed het dan weer deugd om te kunnen praten met de andere ouders, die zich in soortgelijke situaties bevinden.”

Door de workshops vond Isabel ook een manier om haar zoon meer kans te geven om zelfstandigheid te ontwikkelen. “Op een bepaald moment vertelde Guyllian dat hij graag alleen zou wonen. Omdat hij niet helemaal zelfstandig kan zijn, stelden we hem voor dat hij onze bovenbuur zou worden. Op de bovenverdieping van ons huis maakten we een ruimte vrij die we volledig bemeubelden. Nu woont hij nog steeds bij ons thuis, maar hij krijgt meer privacy en in zijn beleving woont hij alleen.”

Noodzaak

Naast de workshops rond de groei naar volwassenheid, wil ToekomstSporen de ouders ook informatie aanreiken die hen wegwijs moet maken in het soms complexe zorglandschap.

“Ook op dat vlak is voor ToekomstSporen een belangrijke taak weggelegd”, zegt Noor Seghers. “Daarom is het belangrijk dat we geschikte partners vinden om dit project verder te kunnen zetten. Zeker nu één en ander aan het veranderen is in de sector voor personen met een beperking. Vroeger werden alle diensten en voorzieningen gesubsidieerd, maar deze manier van werken wordt binnenkort vervangen door een systeem waarbij mensen een budget krijgen en zelf kunnen bepalen aan welke diensten en voorzieningen ze dit geld besteden. Dat betekent dat personen met een beperking en hun ouders zélf hun ondersteuning bij elkaar moeten puzzelen. Het brengt echter ook stress en onzekerheid met zich mee. ToekomstSporen wil jongeren en ouders ondersteunen om samen de puzzel te leggen.”

ToekomstSporen is een realisatie van Dienst Ondersteuningsplan (D.O.P.) West-Vlaanderen,  De Hoge Kouter, CAW (JAC) Zuid-West-Vlaanderen en Magenta (KU Leuven). De verschillende expertises leidden tot een krachtig en divers geheel. Magenta ondersteunt ouders van kinderen met een beperking en professionelen via een vormingsaanbod. Thema’s als een betere balans van zorg-werk-leven, de zoektocht naar informatie, loopbaan met zorg, en partnerschap met ouders komen daarin aan bod.

Op 26 augustus, om 9u, worden de resultaten van het proefproject ToekomstSporen voorgesteld op een Studiedag in KULAK, Kortrijk. Hier vindt u meer info over de Studiedag: http://www.magentaproject.be/

 

Contact:

  • Geert D’haene, directeur DOP West-Vlaanderen
  • Noor Seghers, projectleider ToekomstSporen,  KU Leuven Magenta